omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)


Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να πούμε ποιο ζώο είναι το πιο δηλητηριώδη στον κόσμο. Αυτό που έχει τις πιο τοξικές ουσίες; Αυτό που σκοτώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων το χρόνο; ή αυτό με τη μεγαλύτερη ποσότητα δηλητηρίου;


Καλό θα ήταν αυτά τα ζώα να τα δούμε από τις φωτογραφίες και όχι από κοντά.

1. Box Jellyfish


omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Box Jellyfish (Μέδουσα). Έχει προκαλέσει τουλάχιστον 5.567 θανάτους από το 1954. Το δηλητήριο της είναι από τα πιο θανατηφόρα στον κόσμο. Οι τοξίνες επιτίθενται στην καρδιά, το νευρικό σύστημα, και στα κύτταρα του δέρματος. Το χειρότερο είναι ότι στα ανθρώπινα θύματα προκαλεί σοκ με αποτέλεσμα να πνίγονται ή να πεθαίνουν από καρδιακή ανεπάρκεια πριν καν φτάσουν στην ακτή. Οι επιζώντες βιώνουν πόνο εβδομάδες μετά την επαφή.

Αυτή η μέδουσα μπορεί να βρεθεί στα ύδατα γύρω από την Ασία και την Αυστραλία.

2. King Cobra


omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)

Η Βασιλική Κόμπρα είναι το μακρύτερο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο - φτάνει στα 5.6 μέτρα μήκος. Ophiophagus : Τρώει άλλα φίδια - Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι το αγαπημένο της γεύμα. Ένα δάγκωμα από αυτό το θανατηφόρο φίδι μπορεί μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Η Βασιλική κόμπρα μπορεί να σκοτώσει μέχρι και έναν Ασιατικό ελέφαντα μέσα σε 3 ώρες εάν το δαγκώσει σε ευάλωτη περιοχή.

Το δηλητήριό της δεν είναι τόσο τοξικό όσο άλλα δηλητηριώδη φίδια, αλλά η Βασιλική κόμπρα είναι ικανή να εκκρίνει  5 φορές περισσότερο δηλητήριο από το Black Mamba το οποίο θα οδηγήσει σε θνησιμότητα έως και 5 φορές πιο γρήγορα από ό, τι του Black Mamba.

Η Βασιλική κόμπρα είναι αρκετά διαδεδομένη στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και ζει σε πυκνά δάση ορεινών περιοχών.

3. Marbled Cone Snail


omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)

Αυτό το μικρό και όμορφο σαλιγκάρι μπορεί να είναι τόσο θανατηφόρο όσο οποιοδήποτε άλλο ζώο σε αυτή τη λίστα. Μια σταγόνα από το δηλητήριό του είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να σκοτώσει περισσότερους από 20 ανθρώπους.

Τα συμπτώματα από ένα τσίμπημα αυτού του σαλιγκαριού μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως ή να καθυστερήσουν για μέρες. Προκαλεί έντονο πόνο, οίδημα, μούδιασμα και φαγούρα. Σοβαρές περιπτώσεις αφορούν μυϊκή παράλυση, διαταραχές της όρασης και αποτυχία αναπνοής. Δεν υπάρχει αντίδοτο. Ωστόσο μόνο περίπου 30 θάνατοι ανθρώπων έχουν καταγραφεί από το σαλιγκάρι με σχήμα κώνου.

4. Blue-Ringed Octopus


omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)

Το μπλε χταπόδι είναι αρκετά μικρό, αλλά το δηλητήριό του είναι τόσο ισχυρό μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο. Στην πραγματικότητα μεταφέρει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 26 ενήλικους ανθρώπους μέσα σε λίγα λεπτά, και δεν υπάρχει αντίδοτο. Αναγνωρίζονται σήμερα ως ένα από τα πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο.

Το δάγκωμα του προκαλεί μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, που ακολουθείται από μια παύση στην αναπνοή και τελικά το θάνατο.

Μπορούν να βρεθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην Ιαπωνία και την Αυστραλία.

5. Death Stalker Scorpion


omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)

Οι περισσότεροι σκορπιοί είναι σχετικά ακίνδυνοι για τον άνθρωπο, αφού το τσίμπημά τους προκαλεί  πόνο, μούδιασμα ή πρήξιμο. Ωστόσο ο Σκορπιός Death Stalker είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος γιατί το δηλητήριό του είναι ένα ισχυρό κοκτέιλ από νευροτοξίνες, το οποίο προκαλεί έντονο και αφόρητο πόνο,  πυρετό που ακολουθείται από κώμα, σπασμούς, παράλυση και θάνατο. Ευτυχώς όμως ένα τσίμπημα από αυτό το σκορπιό θα ήταν απίθανο να σκοτώσει έναν υγιή ενήλικα άνθρωπο. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, ή άτομα με αναπηρίες (με κάποια καρδιακή πάθηση) διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο σκορπιός Death Stalker ζει στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

6. Stonefish


omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)

Το δηλητήριο του πετρόψαρου προκαλεί έντονο πόνο (έχει χαρακτηριστεί φρικτός από πολλούς ανθρώπους)  και το προσβεβλημένο άκρο πρέπει να ακρωτηριαστεί. Συνοδεύεται με πιθανή ηλεκτροπληξία, παράλυση και θάνατο των ιστών. Εάν δεν δοθεί ιατρική φροντίδα μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο.

Το πετρόψαρο αποθηκεύει τις τοξίνες του στα αγκάθια του, τα οποία είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να βλάψει τους επίδοξους θηρευτές του.

Τα πετρόψαρα ζουν κυρίως στον Τροπικό του Αιγόκερω, βρίσκονται κυρίως στα ρηχά τροπικά θαλάσσια ύδατα των ωκεανών Ειρηνικού και του Ινδικού, από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι το Queensland Great Barrier Reef.

7. The Brazilian wandering spider (Η περιπλανώμενη αράχνη της Βραζιλίας)


omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)

Η Brazilian Wandering Spider (Phoneutria) ή αράχνη μπανάνα βρίσκεται στο βιβλίο Γκίνες των ρεκόρ από το 2007 ως η πιο δηλητηριώδη αράχνη στον κόσμο αφού ευθύνεται για πολλούς θανάτους ανθρώπων.

Έχει το πιο ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο από οποιαδήποτε άλλη δηλητηριώδη αράχνη.  Μόνο 0.006mg  είναι αρκετό για να σκοτώσει ένα ποντίκι. Χαρακτηρίζεται ως περιπλανώμενη αράχνη και αυτό την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη. Συνήθως κρύβεται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μέσα σε σπίτια, ρούχα, μπότες, και αυτοκίνητα.

Το δηλητηριώδες δάγκωμα της προκαλεί έντονο πόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις επηρεάζει τη στύση και μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα.

8. Χερσαίο Taipan


omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)


Το βραβείο για το πιο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο πηγαίνει στο χερσαίο Ταϊπάν της Αυστραλίας. Ένα απλό τσίμπημα από αυτό το φίδι περιέχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 100 ενήλικες ανθρώπους και 250.000 ποντίκια... ναι καλά διαβάσατε, το δηλητήριό του είναι τουλάχιστον 200 με 400 φορές πιο δυνατό από μια κοινή κόμπρα. Το χερσαίο Ταϊπάν εκκρίνει ένα εξαιρετικά νευροτοξικό δηλητήριο, το οποίο μπορεί να σκοτώσει ένα ενήλικο άνθρωπο μέσα σε μόλις 45 λεπτά.

Ευτυχώς αυτό το φίδι χαρακτηρίζεται αρκετά "ντροπαλό" και δεν υπάρχει τεκμηριωμένος θάνατος ανθρώπου (όλα τα γνωστά τσιμπήματα υποβλήθηκαν σε θεραπεία με antivenin).

9. Poison Dart Frog


omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)

Αυτός ο βάτραχος είναι ίσως το πιο δηλητηριώδες ζώο στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Έχει μέγεθος 5cm χαρακτηρίζεται ως βάτραχος βέλος. Το δηλητήριό του αρκετό ώστε να σκοτώσει 10 ενήλικους ανθρώπους ή 20.000 ποντίκια. Μόλις 2 μικρογραμμάρια αυτής της θανατηφόρας τοξίνης (πόσο που είναι ίσο με το μέγεθος από το κεφάλι μιας καρφίτσας), είναι ικανό να σκοτώσει έναν άνθρωπο ή άλλα μεγάλα θηλαστικά.

Ονομάζεται "Βάτραχος Βέλος" επειδή οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν στις μύτες από τα βέλη τους το τοξικό δηλητήριο που εκκρίνει ο βάτραχος. 

Ο "Βάτραχος Βέλος" διατηρεί το δηλητήριό του στο δέρμα του και θα "αρρωστήσει" ή θα σκοτώσει οποιονδήποτε το αγγίξει.

10. Puffer Fish


omorfos-kosmos.gr - Τα 10 πιο δηλητηριώδη ζώα στον κόσμο (Εικόνες)

Με την πρώτη ματιά δεν σου δίνει την εντύπωση ότι αυτό το ψάρι είναι δηλητηριώδες. Αρκετοί θα το χαρακτήριζαν και συμπαθέστατο...

Παρόλα αυτά είναι το δεύτερο πιο δηλητηριώδες σπονδυλωτό ζώο στον κόσμο μετά τον "Βάτραχο Βέλος", που γνωρίσαμε πιο πάνω. Το κρέας από ορισμένα είδη είναι γεύμα στην Ιαπωνία (ως fugu) και στην Κορέα (όπως Bok-uh), αλλά το δέρμα και ορισμένα όργανα του ψαριού Puffer δηλητηριώδες για τον άνθρωπο.

Τα ψάρια Puffer προκαλούν βίαιο και γρήγορο θάνατο. Επίσης προκαλεί απόσβεση της γλώσσας και των χειλιών, ζάλη, εμετό, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, και μυϊκή παράλυση. Τα θύματα του πεθαίνουν από ασφυξία καθώς οι μύες του διαφράγματος παραλύουν. Τα περισσότερα από τα θύματα πεθαίνουν μετά από τέσσερις έως 24 ώρες. Δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο, και οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων έχουν συμβεί επειδή δεν έγινε το σωστό καθάρισμα του ψαριού από αυτόν που το έπιασε. 

Τα στατιστικά δείχνουν ότι υπήρχαν 20 με 44 περιστατικά δηλητηρίασης Fugu ετησίως μεταξύ 1996 και 2006 σε όλη την Ιαπωνία και μέχρι 6 συμβάντα ανά έτος οδήγησαν σε θάνατο. Επειδή το δηλητήριο του Fugu μπορεί να προκαλέσει θάνατο, μόνο εξουσιοδοτημένοι αρχιμάγειρες επιτρέπεται να το προετοιμάσουν.

Αφήστε το σχόλιό σας

Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment: