Το φαγόπυρο είναι ένα από τα superfoods που επανέρχονται δυναμικά και θα μας απασχολήσουν περισσότερο τη χρονιά που έρχεται σύμφωνα με τους διατροφολόγους.
Το Φαγόπυρον το εδώδιμον ή κοινώς φαγόπυρο ή μαυροσίταρο, είναι φυτό που καλλιεργείται για τους σπόρους του, που μοιάζουν με το στάρι. Πολλοί το κατατάσσουν στα superfoods -και όχι άδικα. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η διακεκριμένη διατροφολόγος Monica Auslander Moreno, η οποία μίλησε για το φαγόπυρο στο USA Today.
[ads1]
Δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που το κάνει ιδανικό για ακόμα περισσότερες ομάδες ανθρώπων, που αποφεύγουν το αλεύρι, το ψωμί κι ό,τι άλλο την περιέχει. Είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες από το στάρι, καθώς και άλλα πολύτιμα στοιχεία, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό και χαρίζουν ενέργεια. Επιπλέον, είναι ιδανικό συνοδευτικό για τα κυρίως πιάτα σας, όπως το κρέας ή το ψάρι και μπορεί να σταθεί επάξια σε κάθε γεύμα -casual ή επίσημο. Εύκολο στην προετοιμασία του, αρκεί να το βράσετε. Μάλιστα, αλεσμένο είναι επίσης εξαιρετικό, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει το κανονικό αλεύρι, για να φτιάξετε ψωμί και πολλά ακόμα.
Το φαγόπυρο είναι χαμηλό σε λιπαρά, ενώ διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο είναι εξαιρετικό για την καλή υγεία των οστών και για να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα ενέργειάς σας.
Πόριτζ φαγόπυρου
Υλικά:
[ads1]
- 1/5 κούπα φαγόπυρου, όχι αλεσμένου
- 2 γάλα βρώμης (ή άλλο, κατά προτίμηση φυτικό)
- 2 μπανάνες
- Κάρδαμο σε σκόνη ή κανέλα
Προτεινόμενα toppings της αρεσκείας σας: νιφάδες μαύρης σοκολάτα, σιρόπι σφανδάμου, αμύγδαλα
Παρασκευή:
- Μουλιάστε το φαγόπυρο για 4 ώρες, αν θέλετε να είναι πιο εύπεπτο και να μαγειρευτεί πιο γρήγορα.
- Σουρώστε το και βάλτε σε ένα blender με το γάλα. Αλέστε το μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.
- Σε ένα κατσαρολάκι, βράστε το μείγμα για πέντε λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Σερβίρετε σε μπολ, προσθέτοντας τις μπανάνες και τα υπόλοιπα toppings