Connect with us

Μαγειρική

Φούρνος: Ποια φαγητά πρέπει να ψήνονται στον αέρα και ποια στις αντιστάσεις;

Published

on

Ο φούρνος είναι μια από τις πιο «παραγωγικές» οικιακές συσκευές, αν μαγειρεύετε συχνά. Ωστόσο για πολλές νοικοκυρές το ψήσιμο στο φούρνο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές γυναίκες και ιδίως οι νέες νοικοκυρές που δεν έχουν τόση μεγάλη εμπειρία με την μαγειρική, προβληματίζονται για το πώς πρέπει να μαγειρέψουν σωστά το φαγητό στον φούρνο.

Οι ρυθμίσεις είναι πολλές και δεν υπάρχει ποτέ χρόνος για να διαβάσεις με προσοχή το εγχειρίδιο χρήσης του φούρνου. Πολλά τα ερωτήματα, πολλές και οι απαντήσεις γύρω από τον σωστό τρόπο ψησίματος αλλά και τη σωστή λειτουργία του φούρνου. Για να έχεις ένα νόστιμο και ζουμερό φαγητό πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά πώς να χρησιμοποιείς σωστά τον φούρνο. Γιατί σε κανέναν δεν αρέσει ένα κοτόπουλο στον φούρνο που από μέσα είναι άψητο!

Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τον φούρνο του σπιτιού μας και τις λειτουργίες του. Για να μην γίνουμε μια νοικοκυρά σε απόγνωση.Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να προθερμάνετε τον φούρνο στην επιθυμητή θερμοκρασία πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Το κρέας, τα πουλερικά, αλλά και τα ψάρια πρέπει να ψήνονται από την αρχή σε ζεστό φούρνο για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε (ομοιόμορφο ψήσιμο μέσα και έξω, τραγανή πέτσα/τραγανό δέρμα, ζουμερή σάρκα).

Το μυστικό για ένα καλό ψήσιμο κρύβεται στην προθέρμανση του φούρνου. Ο κατάλληλος χρόνος για να προθερμανθεί ο φούρνος μας είναι 15-20 λεπτά.Όταν μια συνταγή λέει να ψήσουμε το φαγητό μας στους 180 C τότε εννοεί να είναι από την αρχή ως το τέλος σε αυτήν την θερμοκρασία.Στη συνέχεια για να έχουμε ένα καλό ψήσιμο πρέπει να ξέρουμε να τοποθετούμε το ταψί μας στο σωστό ράφι.

Η κλασσική θέση είναι στο δεύτερο ράφι από κάτω όταν ψήνουμε με το «πάνω-κάτω» του φούρνου μας. Με τον τρόπο αυτό ψήνεται καλά το φαγητό, ιδίως ο πάτος του και δεν καίγεται η επιφάνεια του φαγητού. Είναι πολύ καλό ιδίως για φαγητά με λαχανικά όπως γεμιστά ή ιμάμ, μπριάμ κτλ. Αυτό το κάνουμε και με τις πίτες, γιατί εξασφαλίζουμε ότι θα ψηθούν πολύ καλά τα κάτω φύλλα.Αν θέλουμε το φαγητό μας να πάρει περισσότερο χρώμα, τότε το μεταφέρουμε το ταψί σε πιο πάνω θέση για να είναι πιο κοντά στην πάνω αντίσταση του φούρνου.

Αν χρησιμοποιείτε την κάτω αντίσταση, να χρησιμοποιείτε τα κάτω δύο ράφια. Εάν χρησιμοποιείτε την πίσω κυκλική αντίσταση, τον ανεμιστήρα ή όλα μαζί, συστήνεται η χρήση των ραφιών 2 και 3.

Πάνω κάτω αντίσταση: Είναι η ιδανική επιλογή για να ψήσουμε παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.Κάτω αντίσταση: Η κάτω αντίσταση επιλέγεται για την τελευταία φάση του ψησίματος, όταν χρειάζεται περισσότερο ρόδισμα η κάτω πλευρά του φαγητού (π.χ. πίτες).Πάνω αντίσταση: Η πάνω αντίσταση προσφέρεται για το γκρατινάρισμα ή το επιπλέον ρόδισμα των φαγητών στην επιφάνεια τους.Γκριλ: Χρησιμοποιείται κυρίως για ψήσιμο κρέατος, όπως μπριζόλες και κεμπάπ, αλλά και για ψητά λαχανικά, ψάρια και για ρόδισμα.Γκριλ με θερμό αέρα: Λειτουργία για το ψήσιμο πιο μεγάλων και χοντρών κομματιών κρέατος, όπως κοτόπουλο, ρολό, μπριζόλες.

Θερμός αέρας: Τα φαγητά ψήνονται σε ένα στρώμα ζεστού αέρα. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για παστίτσιο, μουσακά και γίγαντες πλακί.Συμβουλή για ζουμερό χοιρινό στον φούρνο: Ψήνουμε στη λειτουργία των αντιστάσεων, γιατί ο αέρας συνήθως στεγνώνει το χοιρινό, εκτός κι αν το κρέας είναι καλυμμένο με λαδόκολλα ή το βάλουμε στη γάστρα.Τέλος, όλοι θέλουμε να τσεκάρουμε το φαγητό μας την ώρα που ψήνεται. Οταν όμως ανοίγουμε τον φούρνο συχνά, ρίχνουμε την θερμοκρασία του και σταματάμε ουσιαστικά τόσο το ομοιόμορφο ψήσιμο ή αποδυναμώνουμε τις διογκωτικές μας ύλες.Οπότε, καλό θα ήταν να τον ανοίγουμε όσες λιγότερες φορές μπορούμε και να τον κλείνουμε πάρα πολύ γρήγορα.

ΠΗΓΗ

Continue Reading
Advertisement

Title

Ζώδια3 μήνες ago

5 αλήθειες για τον Τοξότη: Αντέχεις να τις μάθεις;

Ελεύθερο πνεύμα είναι, ό,τι θέλει κάνει κι ό,τι γουστάρει σερβίρει! 1. Λέει την πρώτη αλήθεια που του έρχεται στο κεφάλι....

Ομορφια3 μήνες ago

Ποιο είναι το ιδανικό κούρεμα για γυναίκες με λεπτή τρίχα

Αν δεν λουστείς μία μέρα, φαίνεσαι άλουστη 5 χρόνια. Όσο και να προσπαθείς με το πιστολάκι να…φουντώσεις το μαλλί σου,...

Ζώδια4 μήνες ago

Μπήλιου, Λεφάκης,Λεούση,Πατέρα και Παγιατάκη προειδοποιούν: Αυτά τα ζώδια επηρεάζονται από την Πανσέληνο!

Το Athensmagazine.gr, σας παρουσιάζει τις αστρολογικές προβλέψεις των 5 κορυφαίων Ελλήνων αστρολόγων!Λεφάκης, Μπήλιου, Πατέρα, Λεούση και Παγιατάκη κάνουν τις αστρολογικές...

Σκέψεις5 μήνες ago

Οι άνθρωποι που κρατάς δίπλα σου, φρόντισε να έχουν ποιότητα.

Η διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας στηρίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην επαφή με τους άλλους, στη σχεσιακή αλληλεπίδραση και στην...

styling5 μήνες ago

11 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν «αθόρυβα» την εμφάνιση μας

Κατά τη διάρκεια της ημέρας συνηθίζουμε να κάνουμε κάποια πράγματα εντελώς μηχανικά και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κάποιες από αυτές...

Stories5 μήνες ago

Κατάφερε να χάσει 50 ολόκληρα ΚΙΛΑ, για να ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ τη ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ!

Τεράστια η διαφορά! Ο 23χρονος Jake Golding από το Λέστερ, γνώρισε μέσω διαδικτύου την Carlisa από τη Νέα Υόρκη. Η σχέση...

Υγεία5 μήνες ago

Προσωπική υγιεινή: 10 λάθη που κάνουμε όλοι καθημερινά χωρίς να το γνωρίζουμε

Υπάρχουν μικρές μικρές λεπτομέρειες που συνήθως δεν τις προσέχουμε και οι οποίες μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια καλύτερη υγεία. Υπάρχουν λάθη στην...

Ζώδια5 μήνες ago

ΖΩΔΙΑ: Πώς να γίνεις η πιο μεγάλη… φαντασίωση του συντρόφου σου!

Θέλεις να ξεπεράσεις τα όρια στον έpωτα;Θέλεις να γίνεις η πιο μεγάλη… φαντασίωση του συντρόφου σου;Πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο,...

Υγεία5 μήνες ago

10 σημάδια που δείχνουν ότι τα νεφρά σου δεν λειτουργούν σωστά

Κάθε μέρα το μυαλό μας επεξεργάζεται χιλιάδες πληροφορίες, το σώμα μας εκτελεί άλλες τόσες κινήσεις. Όταν είστε σε μια διαρκή...

Ζωάκια5 μήνες ago

ΘΑ ΔΑΚΡΥΣΕΤΕ: Λαμπραντόρ Ξαναβρίσκει Μετά Από 5 Χρόνια Την Οικογένειά Του!!! [Βίντεο]

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκλονιστικό για έναν ιδιοκτήτη σκύλου να χάσει το αγαπημένο του κατοικίδιο.Ευτυχώς, μια οικογένεια μπόρεσε να επανενωθεί...

Advertisement

Advertisment




Copyright © 2018 Omorfos-kosmos.gr , powered by Hellenic Node Project.