Connect with us

Μαγειρική

Φούρνος: Ποια φαγητά πρέπει να ψήνονται στον αέρα και ποια στις αντιστάσεις;

Published

on

Ο φούρνος είναι μια από τις πιο «παραγωγικές» οικιακές συσκευές, αν μαγειρεύετε συχνά. Ωστόσο για πολλές νοικοκυρές το ψήσιμο στο φούρνο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές γυναίκες και ιδίως οι νέες νοικοκυρές που δεν έχουν τόση μεγάλη εμπειρία με την μαγειρική, προβληματίζονται για το πώς πρέπει να μαγειρέψουν σωστά το φαγητό στον φούρνο.

Οι ρυθμίσεις είναι πολλές και δεν υπάρχει ποτέ χρόνος για να διαβάσεις με προσοχή το εγχειρίδιο χρήσης του φούρνου. Πολλά τα ερωτήματα, πολλές και οι απαντήσεις γύρω από τον σωστό τρόπο ψησίματος αλλά και τη σωστή λειτουργία του φούρνου. Για να έχεις ένα νόστιμο και ζουμερό φαγητό πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά πώς να χρησιμοποιείς σωστά τον φούρνο. Γιατί σε κανέναν δεν αρέσει ένα κοτόπουλο στον φούρνο που από μέσα είναι άψητο!

Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τον φούρνο του σπιτιού μας και τις λειτουργίες του. Για να μην γίνουμε μια νοικοκυρά σε απόγνωση.Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να προθερμάνετε τον φούρνο στην επιθυμητή θερμοκρασία πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Το κρέας, τα πουλερικά, αλλά και τα ψάρια πρέπει να ψήνονται από την αρχή σε ζεστό φούρνο για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε (ομοιόμορφο ψήσιμο μέσα και έξω, τραγανή πέτσα/τραγανό δέρμα, ζουμερή σάρκα).

Το μυστικό για ένα καλό ψήσιμο κρύβεται στην προθέρμανση του φούρνου. Ο κατάλληλος χρόνος για να προθερμανθεί ο φούρνος μας είναι 15-20 λεπτά.Όταν μια συνταγή λέει να ψήσουμε το φαγητό μας στους 180 C τότε εννοεί να είναι από την αρχή ως το τέλος σε αυτήν την θερμοκρασία.Στη συνέχεια για να έχουμε ένα καλό ψήσιμο πρέπει να ξέρουμε να τοποθετούμε το ταψί μας στο σωστό ράφι.

Η κλασσική θέση είναι στο δεύτερο ράφι από κάτω όταν ψήνουμε με το «πάνω-κάτω» του φούρνου μας. Με τον τρόπο αυτό ψήνεται καλά το φαγητό, ιδίως ο πάτος του και δεν καίγεται η επιφάνεια του φαγητού. Είναι πολύ καλό ιδίως για φαγητά με λαχανικά όπως γεμιστά ή ιμάμ, μπριάμ κτλ. Αυτό το κάνουμε και με τις πίτες, γιατί εξασφαλίζουμε ότι θα ψηθούν πολύ καλά τα κάτω φύλλα.Αν θέλουμε το φαγητό μας να πάρει περισσότερο χρώμα, τότε το μεταφέρουμε το ταψί σε πιο πάνω θέση για να είναι πιο κοντά στην πάνω αντίσταση του φούρνου.

Αν χρησιμοποιείτε την κάτω αντίσταση, να χρησιμοποιείτε τα κάτω δύο ράφια. Εάν χρησιμοποιείτε την πίσω κυκλική αντίσταση, τον ανεμιστήρα ή όλα μαζί, συστήνεται η χρήση των ραφιών 2 και 3.

Πάνω κάτω αντίσταση: Είναι η ιδανική επιλογή για να ψήσουμε παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.Κάτω αντίσταση: Η κάτω αντίσταση επιλέγεται για την τελευταία φάση του ψησίματος, όταν χρειάζεται περισσότερο ρόδισμα η κάτω πλευρά του φαγητού (π.χ. πίτες).Πάνω αντίσταση: Η πάνω αντίσταση προσφέρεται για το γκρατινάρισμα ή το επιπλέον ρόδισμα των φαγητών στην επιφάνεια τους.Γκριλ: Χρησιμοποιείται κυρίως για ψήσιμο κρέατος, όπως μπριζόλες και κεμπάπ, αλλά και για ψητά λαχανικά, ψάρια και για ρόδισμα.Γκριλ με θερμό αέρα: Λειτουργία για το ψήσιμο πιο μεγάλων και χοντρών κομματιών κρέατος, όπως κοτόπουλο, ρολό, μπριζόλες.

Θερμός αέρας: Τα φαγητά ψήνονται σε ένα στρώμα ζεστού αέρα. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για παστίτσιο, μουσακά και γίγαντες πλακί.Συμβουλή για ζουμερό χοιρινό στον φούρνο: Ψήνουμε στη λειτουργία των αντιστάσεων, γιατί ο αέρας συνήθως στεγνώνει το χοιρινό, εκτός κι αν το κρέας είναι καλυμμένο με λαδόκολλα ή το βάλουμε στη γάστρα.Τέλος, όλοι θέλουμε να τσεκάρουμε το φαγητό μας την ώρα που ψήνεται. Οταν όμως ανοίγουμε τον φούρνο συχνά, ρίχνουμε την θερμοκρασία του και σταματάμε ουσιαστικά τόσο το ομοιόμορφο ψήσιμο ή αποδυναμώνουμε τις διογκωτικές μας ύλες.Οπότε, καλό θα ήταν να τον ανοίγουμε όσες λιγότερες φορές μπορούμε και να τον κλείνουμε πάρα πολύ γρήγορα.

ΠΗΓΗ

Advertisement

Title

Ζώδια1 εβδομάδα ago

Τι θα γίνει το παιδί όταν μεγαλώσει ανάλογα με το ζώδιό του

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί παγκοσμίως είναι Σκορπιοί, ούτε ότι οι Ιχθείς κυριαρχούν στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Είτε...

Σκέψεις2 εβδομάδες ago

«Η συνταγή που σώζει ζωές παιδιών»: Ένα κείμενο πραγματικός δυναμίτης

Το κείμενο που ακολουθεί είναι πραγματικός δυναμίτης. Όλοι μας, γονείς, εκπαιδευτικοί (ειδικά αυτοί), παππούδες, γιαγιάδες, έχουμε ανάγκη να το διαβάσουμε...

Ζώδια2 εβδομάδες ago

Θολό τοπίο για 6 ζώδια: Αστρολογικές προβλέψεις από την Λίτσα Πατέρα!

Πέμπτη σήμερα και η Λίτσα Πατέρα για ακόμα ένα πρωινό βρέθηκε στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά στον ΑΝΤ1 και ανέλυσε...

Ζώδια2 εβδομάδες ago

Ποια είναι η σχέση του κάθε ζωδίου με το γυμναστήριο;

Ποια είναι η σχέση του κάθε ζωδίου με το γυμναστήριο; Αν νοιώθεις πως η μόνη άσκηση που κάνεις είναι το...

Ζώδια3 εβδομάδες ago

Ζώδια: Αυτοί είναι οι τυχεροί και οι άτυχοι του Φεβρουαρίου.

Ο Φεβρουάριος ξεκινά και όταν η συζήτηση έρχεται στα ζώδια, η απορία είναι μία: Τι θα φέρει ο νέος μήνας; Με...

Ζώδια3 εβδομάδες ago

Ποια ζώδια είναι τα πιο φιλοχρήματα και ποια τα πιο σπάταλα;

Ποιο ζώδιο είναι φιλοχρήματο, ποιο αδιάφορο, ποιο τσιγκούνικο και ποιο σπάταλο; Οι τράπεζες, τα ΑΤΜ, οι καταθέσεις, τα χρήματα και...

Ζώδια3 εβδομάδες ago

Zώδια και χυλόπιτα: Πώς αντιδρούν τα ζώδια όταν τους ρίχνουν άκυρο;

Ας δούμε πώς θα αντιδράσει το κάθε ζώδιο, μπροστά σε ένα πιάτο ζεστής… χυλόπιτας. «Έφαγα χυλόπιτα», «μου έριξε άκυρο», «έφαγα...

Πρέπει να διαβάσετε...3 εβδομάδες ago

«Αυτοί που τα κρατάνε όλα μέσα τους για να μην πληγώσουν κανέναν.»

Δεν τους αναγνωρίζεις εύκολα. Σχεδόν σε ξεγελάνε. Σε ξεγελάει το εκρηκτικό του χαρακτήρα τους, το κέφι που μονίμως τους συνοδεύει...

Πρέπει να διαβάσετε...3 εβδομάδες ago

«Ο γιος μου παντρεύεται μητέρα δύο παιδιών και είμαι περήφανη γι’ αυτό!»

«Με λένε Μαργαρίτα και διάβασα την ιστορία του Παύλου που έχει σχέση με μια χωρισμένη μάνα και τα σχόλια του...

Πρέπει να διαβάσετε...3 εβδομάδες ago

Το σπίτι που βλέπετε κτίζεται σε μόλις 6 ώρες και κοστίζει 27.000 ευρώ

Το M.A.Di είναι ένα έξυπνο σπίτι που μπορεί εύκολα να συναρμολογηθεί μέσα σε 6 ώρες. Ο αναδιπλούμενος σχεδιασμός, που δημιουργήθηκε...

Advertisement

Advertisment




Copyright © 2018 Omorfos-kosmos.gr , powered by Hellenic Node Project.